HACCP

To metoda zapewnienia bezpieczeństwa żywności, która opiera się przede wszystkim na zapobieganiu mogącym wystąpić zagrożeniom.

W skrócie – sklep spożywczy, czy mięsny – to kontakt z żywnością. Wdrażanie systemu polega na zidentyfikowaniu miejsc, w których mogą pojawić się niebezpieczeństwa i odpowiednim zareagowaniu, jeżeli zagrożenie takie wystąpi. HACCP to właściwie system polegający na samokontroli, bo to firma wdrażająca go sama decyduje, które momenty w produkcji czy sprzedaży wiążą się z zagrożeniem dla żywności i które spośród nich mogą być skutecznie w placówce wyeliminowane. Zadanie systemu to określenie jak obserwować/nadzorować niebezpieczne miejsca i co zrobić, kiedy zagrożenia się pojawią. W krajach UE oraz USA system HACCP jest obowiązkowy z prawnego punktu widzenia we wszystkich branżach przemysłu spożywczego, obrocie żywnością oraz w żywieniu zbiorowym.

Należy pamiętać, że HACCP to nie tylko zapewnienie bezpieczeństwa żywności i zdrowia konsumenta, czy spełnienie i dostosowanie się do wymogów obowiązującego prawa. To także poprawa wizerunku firmy oraz zwiększenie konkurencyjności na rynku.

Zadzwoń i umów się na rozmowę

Kontakt

Odległość to dla nas nie problem! Realizujemy nasze projekty w całej Polsce, więc pisz śmiało, bo możemy dojechać wszędzie!

Obsługujemy wszystkie Polskie miasta, w tym:

Warszawa
Poznań
Kraków
Wrocław
Bydgoszcz
Lublin
Gorzów Wielkopolski
Opole
Rzeszów
Białystok
Gdańsk, Gdynia, Sopot
Katowice
Kielce
Olsztyn
Szczecin
Łódź
Toruń
Radom
Sosnowiec
Częstochowa
Gliwice
Zabrze
Płock
Tychy
Włocławek

Odwiedź nas

ul. Przemysłowa 8/504
85-758 Bydgoszcz

Napisz

Zadzwoń

Śledź nas